آیا درمان خانگی افتادگی پلک امکان پذیر است؟ چه درمان خانگی برای افتادگی پلک وجود دارد؟ چشم یکی از حساسترین اعضای بدن است که از قضا، در زیبایی چهره بسیار موثر است. چشمان بشاش و شاد، حس خوب را به مخاطب منتقل خواهد کرد و از طرف دیگر، چشمان خسته و یا بیمار گونه، بی رمقی شخص را انتقال خواهد داد. افزایش سن و عواقب آن، از نگرانیهای تمام مردم است. با بالا رفتن سن، رفته رفته تمام سلولهای بدن ضعیف میشوند. این ضعف سلولهای بدن بر روی پلک نیز تاثیر گذاشته و آن را پیر میکند. این پیری و چروک افتادن روی پلک را با عنوان “افتادگی پلک” میشناسیم.
افتادگی پلک علاوه بر این که ظاهر زیبای چشمها و دلربا بودن آنها را کاهش میدهد، در صورت عدم رسیدگی ممکن است باعث کاهش بینایی نیز شود. اغلب افراد در مواجه شدن با پلک افتاده، اولین راه حلی که به ذهنشان میرسد این است که پلک را جراحی کنند. اما راه حلهای سادهتری نیز وجود دارد که میتوان پلک افتاده را درمان کرد.
در این مقاله قصد داریم بگوییم که پلک افتاده به چه معنا است و علت آن چیست. در ادامه نیز چند روش درمان خانگی افتادگی پلک را خدمتان ارائه میدهیم تا به راحتی و با کمترین هزینه، بتوانید از افتاده شدن پلک خود پیشگیری کرده و یا حتی آن را درمان نمایید. پس اگر دغدغهی این موضوع را دارید، تا انتهای مقاله با ما همراه باشید.
افتادگی پلک چیست؟
افتادگی پلک را با عنوان “پتوز” نیز میشناسند. همانطور که در بالا نیز اشاره کردیم، افتادگی پلک یکی از عوارض معمولی کهولت سن است. البته فقط بالا رفتن سن نیست که باعث آن میشود. به طور مثال بیماریهای عصبی، استعمال سیگار، مصرف الکل، اختلال در تیروئید، داشتن استرس زیاد و یا چاق بودن، همگی ممکن است روی افتاده شدن پلک موثر باشند. در کل وقتی ماهیچههای پلک شما ضعیف شوند، تحمل وزن پوست اطراف چشم شما را نخواهند داشت. یعنی وزن پوست روی پلک سنگینی کرده و نمیتواند آن را به سمت بالا نگه دارد. به همین علت پوست پلک چروکیده شده و اصطلاحا میافتد. همچنین وقتی سن شما بالا رود، حالت ارتجاعی پوست به مرور زمان کاهش پیدا میکند. پس در نتیجه، پلک شما افتاده میشود.
این اتفاق معمولا در هر دو چشم مشاهده میشود. اما به برخی دلایل پزشکی و یا آسیبهای دیگر، ممکن است که یک پلک نسبت به دیگری، افتادهتر شود. درمان خانگی افتادگی پلک کار دشواری نیست و در قسمتهای بعدی شرح داده خواهد شد. اما قبل از آن میخواهیم علل افتاده شدن پلک را بررسی کنیم. پس در ادامه ما را همراهی کنید.
علت افتادگی پلک
- افزایش سن: همانطور که در بالا اشاره کردیم، یکی از اصلیترین دلایل پلک افتاده، افزایش سن است. با بالا رفتن سن، تولید کلاژن در پوست نیز کاهش یافته و ضعیف شدن ماهیچههای آن قسمت را در پی خواهد شد.
- بیماری آب سیاه: این بیماری روی حالت ارتجاعی پوست تاثیر گذاشته و این قابلیت را ضعیف میکند. همچنین تولید چربی پوست (خصوصا قسمتهای نزدیک چشم) را کاهش داده و افتاده شدن پلک را سبب میشود.
- تزریق ژل یا بوتاکس: در بعضی اوقات اگر تزریق به درستی انجام نگیرد و یا در جای نامناسب تزریق شود، امکان دارد که باعث ضعیف شدن عضلههای ابرو و پلک شود.
- بیماری: برخی از بیماریها مانند قند خون یا بیماری خود ایمنی، ممکن است روی عصب پلک تاثیر بگذارند.
- سکته: در برخی موارد ممکن است که سکته روی عصبهای پلک تاثیر بگذارد و آنها را فلج کند.
- ارث و ژنتیک: اگر در جوانی دچار این موضوع شدید، به احتمال قوی این ویژگی را به ارث بردهاید. در چنین شرایطی پیشنهاد میشود سریعا برای درمان خانگی افتادگی پلک خود اقدام کنید.
- عمل چشم: انواع جراحیهای چشم مانند آب مروارید، قرنیه، لیزیک و غیره روی این موضوع تاثیر میگذارند.
- تصادف: در برخی تصادفها که به عصب چشم آسیب میرسد، افتادگی پلک به وجود خواهد آمد.
تقریبا میتوان گفت که افتادگی پلک به جز موارد بالا، علت دیگری نمیتواند داشته باشد. حال در پایین چند مورد از درمان خانگی افتادگی پلک را نام عنوان میکنیم. این روشها با استفاده از موادی کاملا طبیعی بوده و عوارضی به همراه نخواهند داشت.
برای از بین بردن چرک پیشانی خود میتوانید مقاله ” رفع دائمی چروک پیشانی در منزل ” را مطالعه نمایید.
روش های درمان خانگی افتادگی پلک
در ادامه درمان خانگی برای افتادگی پلک را بررسی خواهیم کرد
نوشیدن آب
در کل تامین آب بدن و آبرسانی درست به آن از پیر شدن و چروک افتادن بر روی پوست جلوگیری میکند. مصرف روزانه 8 الی 10 لیوان آب برای شادابی و جوان ماندن پوست بسیار موثر است.
داشتن خواب کافی
خواب حداقل 6 ساعت در روز میتواند به بهبود سلامت بدن کمک کرده و روند پیری آن را کندتر کند. اگر خواب کافی نداشته باشید کلاژن سازی پوست مختل میشود و پوست پلکتان چروکیده میشود.
تقویت عضله پلک
یکی از سادهترین روشهای درمان خانگی افتادگی پلک بالا، تقویت پلک است. شما با منقبض کردن پلک، آن را قویتر خواهید کرد. برای اجرا کردن این روش، سرعت پلک زدن خود را زیاد کنید؛ پس از گذشت 1 دقیقه به طور معمول پلک بزنید. این روند را تا جایی تکرار کنید که به پلک شما فشار بیاید. راه دیگر آن است که در فاصلهی یک متری از یک جسم قرار بگیرید. سر و بدن شما نباید هیچ تکانی بخورد. حال به جسم خیره شوید. تا وقتی که به پلکتان فشار نیامده بود و اشکی از چشمانتان سرازیر نشده بود، خیره بمانید. این کار پلک شما را تقویت خواهد کرد.
ماساژ دادن پلک با یخ
برای این کار کافی است که تکهای یخ را درون حوله و یا پارچهای تمیز بپیچید و به آرامی پلک خود ماساژ دهید. این کار باعث تحریک عصب پوست میشود. در نتیجه پوست پلک سفت شده و از افتادگی آن جلوگیری میشود.
چای بابونه
گیاه بابونه علاوه بر طعم بسیار خوبی که دارد، دارای خاصیت ضدالتهابی است. این درمان خانگی برای افتادگی پلک بسیار موثر است. برای استفاده از این روش کافی است مقداری از بابونه را دم کنید. سپس آن را از صافی رد کرده و تفاله را درون تکه پارچهای کاملا تمیز بریزید. حال آن را در یخچال قرار دهید تا خنک شود. در نهایت آن را روی پلک خود به مدت 20 دقیقه بگذارید تا هم افتادگی و هم تیرگی پلک شما را درمان کند. میتوانید این کار را با چای کیسهای بابونه نیز انجام دهید.
چای سبز
چای سبز نیز سرشار از خاصیتهای آنتی اکسیدانی و ضد التهابی بوده و برای پلک افتاده، بسیار موثر است. همچنین چای سبز قابلیت ارتجاعی پوست را تقویت کرده و آن را جوان سازی میکند. برای بهره بردن از این روش، مقداری چای سبز را دم کنید. ابتدا 1 لیوان از این نوشیدنی گرم را میل نمایید. سپس تفاله پای سبز را مانند روش بالا که توضیح دادیم، روی پلک خود قرار دهید. نوشیدن چای سبز به صورت روزانه کمک بزرگی به سلامت پوست میکند. گذاشتن تفاله آن روی پلک، 3 بار در هفته کافی است.
ژل آلوئه ورا
گیاه آلوئه ورا، برای سلامت پوست و درمان عوارض آن بی نظیر عمل میکند. این گیاه یک آبرسان فوق العاده بوده و با حفظ آب و رطوبت پوست، مانع چروک شدن آن میشود. همچنین حالت کشسانی پوست را بهبود بخشیده و آن را جوان سازی میکند. شما میتوانید برگ این گیاه را تهیه کرده و ژل آن را استخراج کنید و یا ژل آلوئه ورا را از داروخانه تهیه نمایید. سپس ژل را به آرامی روی پلک خود ماساژ داده تا جذب شود.
خیار
خیار یک آبرسان طبیعی است که از خشک شدن و چروک افتادن بر رو ی پوست جلوگیری میکند. خاصیت آنتی اکسیدانی خیار باعث میشود که پوست حالت ارتجاعی پیدا کرده و در نتیجه افتادگی پلک کاهش پیدا کند. خیار به خوبی مواد مغذی را به پوست رسانده و آن را جوان میکند. برای بهره بردن از این روش، یک عدد خیار خنک را به صورت حلقه حلقه برش دهید، سپس روی پلک چشم خود قرار دهید. وقتی خنکی حلقه خیار از بین رفت، آن را با یک حلقه دیگر تعویض کنید. روزی 2 حلقه برای هر پلک کفایت میکند.
مصرف ماسک آبرسان
تهیه ماسک آبرسان یک راه ساده برای درمان خانگی افتادگی پلک چشم خواهد بود. حتی این ماسک برای جلوگیری از افتادگی پلک نیز مفید است. برای تهیه این ماسک طبیعی 1 قاشق ژل آلوئه ورا، 1 قاشق ماست ساده ، نصف قاشق پودر جو دوسر و نصف قاشق آب خیار را به خوبی با هم مخلوط کنید. هر روز مقدار مناسبی از این آبرسان را روی پلک خود ماساژ دهید. دقت کنید که این ماسک باید در یخچال نگهداری شود و بهتر است که زودتر مصرف کنید.
مقاله پیشنهادی : بهترین کرم لایه بردار و روشن کننده
استفاده از روغنهای گیاهی
روغنهای گیاهی مانند روغن درخت چای، زیتون، بادام و نارگیل حاوی انواع آنتی اکسیدان هستند که برای تغذیه پوست بسیار مفید است. همچنین به خوبی پوست را آبرسانی میکنند و چربیهای لازم را برای آن فراهم مینمایند. این روش درمان خانگی افتادگی پلک برای افرادی که خیلی به سلامت خود اهمیت میدهند کاربرد دارد. ابتدا ویژگی هر کدام از روغنهای گفته شده را نام میبریم.
روغن درخت چای: سرشار از آنتی اکسیدان، لایه بردار بسیار ملایم
روغن زیتون: سرشار از آنتی اکسیدان، ایجاد حالت کشسان در پوست
روغن بادام: سرشار از انواع ویتامین مناسب، دارای خاصیت سفت کنندگی پوست
روغن نارگیل: از بین برنده میکرو ارگانیزمهای مضر پوست، ضد التهاب
همانطور که گفتیم استفاده از این روغنها پوست را مرطوب، تغذیه و شاداب میکند. همچنین ارتجاعیت آن را افزایش داده و جوانسازی مینماید. برای استفاده از روغنهای بادام، نارگیل و زیتون، کافی است که مقداری از آنها را گرم کرده و سپس توسط نوک انگشتان و یا مقداری پنبه، آن را روی پلک خود ماساژ دهید. اما برای استفاده از روغن درخت چای، نمیتوانید به تنهایی از آن استفاده کنید و حتما باید از یک روغن حامل (هر کدام از 3 روغن دیگر گفته شده) مصرف نمایید. به این گونه که 1 قطره روغن درخت چای و 5 قطره روغن حامل را با هم مخلوط کنید و سپس طبق روش گفت شده، آن را روی پلک خود بمالید. دقت کنید که روغن درون چشم شما نفوذ نکند؛ زیرا ممکن است باعث قرمزی و یا سوزش چشم بشود.
سخن پایانی
در این مقاله راجع به افتادگی پلک و علل بوجود آمدن آن صحبت کردیم. شما میتوانید برای رفع آن از روشهایی مانند لیزر پلک، جراحی و … استفاده کنید. اما ما به شما پیشنهاد میکنیم که درمان خانگی افتادگی پلک را در پیش بگیرید. این روش درمان علاوه بر این که از نظر اقتصادی بسیار به صرفه است، برای شما عوارضی نخواهد داشت و افتادگی پلک را به صورت طبیعی درمان خواهد کرد. چند روش درمان خانگی پلک افتاده را نیز در قسمتهای بالا برایتان شرح دادیم. شما با قرار دادن مواد غذایی از قبیل انگور سیاه، عسل، ماهی، زردچوبه، تخم شربتی، دانه کتان، سیب، تخم مرغ، آووکادو، انواع آجیل و مغز گردو در رژیم غذایی خود، میتوانید از افتادگی پلک جلوگیری کنید.