بیشتر ما اسم دمنوش را شنیده ایم و می دانیم که خواص زیادی برای بدن دارند. در طبیعت گیاهان بسیاری وجود دارد که با خواص بی نظیر خود میتوانند بدن را از بیماریهای مختلف دور کنند و بیشتر این دمنوش ها در فصل سرد پاییز و زمستان به بدن و روح ما جان تازه ای می دهد. در این نوشته میخواهیم شما را با دمنوش پاییزی آشنا کنیم و به بررسی خواص هر کدام بپردازیم.
یکی از بهترین روش هایی که می توان به جای واکسن آنفولانزا ،قرص ها و داروها از سرماخوردگی های شدید جلوگیری کرد، استفاده از دمنوش های کاملاً گیاهی و بدون هیچ گونه مواد افزودنی است. به دلیل خواص درمانی فوق العاده خود یکی از گزینه هایی هستد که می توان در فصل سرد از آن ها استفاده کرد. دمنوش های پاییزی وجود دارند که موجب تقویت سیستم ایمنی بدن و افزایش آنتی اکسیدان می شوند که همین امر از بیماری های مختلف از جمله آنفولانزای آزار دهنده و سرماخوردگی های شدید و طولانی مدت پیشگیری میکند.
دمنوش چیست؟
اغلب گیاهان بافت سفت و خشنی دارند که بدن قادر به هضم این بافت و دسترسی به ترکیبات مفید آن نیست. در نتیجه برای آن که ما بتوانیم از این ترکیبات سودمند نفع ببریم با خیساندن گیاه در آب، دم کردن یا جوشاندن به خواص آن دست پیدا می کنیم. البته باید بدانید دم کردن و جوشاندن گیاهان دو روش مختلف است و نوشیدنی حاصل از هر روش، خاصیت و تاثیر جداگانه ای بر بدن می گذارد.
دمنوش ها نوشیدنی های تقریبا بدون کافین هستند پس برای افرادی که به کافین حساسیت دارند مناسب است همچنین می توان قبل از خواب استفاده کرد و بر روی خواب ما تاثیری نمی گذارد.
دلایل بیماری در فصل پاییز
در فصل پاییز صبح و شبها سرد و اواسط روز گرم است. همین امر موجب میشود افراد نسبت به سرمای این فصل بیتوجه باشند و از خود زیاد محافظت نکنند. عدم مراقبت خود باعث مبتلا شدن به بیماریهای مختلف و معمولاً سرماخوردگی میشود. در واقع، سرمای هوا باعث میشود تا سیستم دفاعی بدن، کمی با اختلال به کار خودش ادامه دهد. همین نقص در سیستم تدافعی بدن است که باعث میشود احتمال مریض شدن شما در فصل پاییز زیاد باشد.
به همین دلیل، تاحدامکان باید در هوای سرد، با لباس مناسب بدن خود را در دمای طبیعی خود نگه دارید تا اختلال در سیستم دفاعی بدن به حداقل برسد. همچنین با گرم کردن درون بدن، میتوان سیستم دفاعی را تا حد زیادی قوی کرد. این کار با استفاده از برخی دمنوشها که طبع گرم دارند صورت میگیرد.
در مقاله «رنگ مو پاییزی» به معرفی رنگ موهای پرطرفدار 2021 پرداختهایم که میتوانید مطالعه کنید.
معرفی بهترین دمنوش های پاییزی
دمنوش هایی که در پاییز استفاده میشوند بهتر است طبع گرمی داشته باشند و موجب برقراری تعادل در هوای سرد پاییز شوند. در ادامه شما را با 10 دمنوش پاییزی پرطرفدار و پرفایده آشنا میکنیم.
1. دمنوش زنجبیل؛ بهترین دمنوش برای فصل پاییز
این ماده شگفت انگیز سیستم ایمنی بدن شما را بالا می برد و در مقابل سرماخوردگی و آنفولانزا از شما مراقبت می کند. طرز تهیه آن بسیار راحت است شما فقط به زنجبیل تازه نیاز دارید. در ادامه طرز تهیه دمنوش زنجبیل برای سرماخوردگی را قرار دادیم.
- اول زنجبیل تازه را پوست بکنید.
- آن را ورق ورق کنید(ورقه های نازک)
- سپس چند ورق از زنجفیل را در آب جوش بیاندازید و درب قوری را ببندید. 15 تا 20 دقیقه صبر کنید و بعد آن دمنوش شما آماده است.
2. دمنوش آویشن؛ بهترین دمنوش پاییزی
آویشن خاصیت ضدعفونی و ضد باکتری دارد و از بروز بیماریهایی مانند سرما خوردگی و آرتروز جلوگیری میکند. برای از بین بردن درد مفاصل، نقرس، ورم مفاصل ، درد سیاتیک، دردهای عضلانی، سیاه سرفه و التهاب دستگاه تنفسی مفید است. همچنین آویشن ضد سرفه و خلط آور است پس برای سرماخوردگی عالی می باشد.
- برای تهیه دمنوش آویشن، یک قاشق مرباخوری آویشن خشکشده را داخل دو لیوان آب جوش بریزید.
- قوری را روی شعله غیرمستقیم قرار دهید تا دم بکشد.
- برای طعم و مزه بهتر می توانید از مقداری عسل برای خوردن آن استفاده کنید.
3. دمنوش پاییزی نعناع
مهمترین خاصیت دمنوش نعناع، بر دردهای دستگاه گوارش مانند درد معده، روده، نفخ، دلپیچه، تهوع و اسهال است. همچنین برای رفع سینه درد و سرفه نیز بسیار مؤثر است.
- 2 قاشق غذاخوری برگ نعناع خرد شده (تازه یا خشک) در قوری بریزید.
- بگذارید به مدت ۱۵ دقیقه دم بکشد.
4. دمنوش چای دارچین برای پاییز
یکی دیگر از دمنوش پاییزی که طبع گرمی دارد و برای درمان بیماری می توان از آن استفاده کرد، چای دارچین است. یکی از عواملی که باعث سرماخوردگی میشود ضعف بدنی و سیستم ایمنی بدن است. چای دارچین سیستم ایمنی بدن را تقویت میکند و به بهبود یا پیشگیری از سرماخوردگی کمک می کند.
دمنوش پاییزی دارچین برای دردهای عضلانی مفید است. بهعنوان تب بر از آن استفاده میشود. رگها را باز میکند و باعث بهبود گردش خون میشود.
- چند عدد چوب دارچین را در یک قوری بریزید.
- بگذارید به مدت ۱۵ الی ۲۰ دقیقه دم بکشد
- میتوانید برای شیرین شدن آن از نبات استفاده کنید.
- اضافه کردن چند قطره آب لیموترش باعث معتدل شدن طبع گرم آن می شود.
5. دمنوش پاییزی پونه
از پونه برای درمان سرماخوردگی، سردردها، مشکلات گوارشی، کم کردن تب ، تسکین گلودرد و برای نفخ شکم استفاده میشود.
- برای تهیه یک فنجان دمنوش پونه، یک قاشق غذاخوری از برگ یا گل پونه تازه را در آب جوش بریزید.
- مدت ۱۰ دقیقه صبر کنید تا دم بکشد و به رنگ چای دربیاید.
- اگر دوست داشتید میتوانید با نبات کمی شیرین کنید.
- این دمنوش پاییزی به طور معمول ۲ تا ۳ فنجان در روز می توان استفاده کرد.
6. دمنوش چای سبز؛ بهترین دمنوش پاییزی
چای سبز خواص آنتی اکسیدانی دارد و نقش موثری در پیشگیری از سرطان و ایجاد چین و چروک پوستی دارد. از دیگر خواص آن میتوان به رفع بوی بد دهان، کاهش کلسترول خون و تقویت حافظه اشاره کرد. اما آنچه چای سبز را به یک دمنوش پاییزی تبدیل کرده است، ویتامین ث موجود در آن است. این ویتامین سیستم ایمنی را تقویت کرده و به بدن در مبارزه با سرماخوردگی کمک میکند.
- یک قاشق مرباخوری را در لیوان آب جوش بریزید
- سپس 10 دقیقه صبر کنید تا دم بکشد.
- برای طعم بهتر می توانید مقداری عسل و یا کمی آبلیمو اضافه کنید.
7. دمنوش اسطوخودوس و نعناع مناسب فصل پاییز
برای پیشگیری از اضطراب و افسردگی در فصل سرما دمنوش اسطوخدوس بنوشید. اسطوخدوس خاصیت آرامبخشی دارد و کیفیت خواب را بالا می برد، از دیگر خواص اسطوخدوس می توان به خاصیت ضدمیکروبی و ضدالتهابی آن اشاره کرد. برای افزایش خواص و طعم و عطر دمنوش پاییزی اسطوخودوس میتوانید آن را همراه با نعناع دم کنید.
- ۲ قاشق چایخوری اسطوخودوس خشک شده را همراه با ½ پیمانه نعناع تازه داخل قوری بریزید .
- 10 دقیقه صبر کنید تا این دمنوش دم بکشد، سپس آن را همراه با عسل میل کنید.
8. دمنوش جعفری؛ دمنوش سرماخوردگی پاییز
کاهش وزن، درمان سنگ کلیه، تصفیه خون، تقویت قوای جنسی، درمان نفخ و آرامش اعصاب برخی از خواص دمنوش جعفری هستند. اما آنچه این گیاه را به یک گزینه عالی برای تهیه دمنوش پاییزی تبدیل کرده است، میزان ویتامین ث موجود در آن است. جالب است بدانید میزان ویتامین ث در جعفری بیشتر از کلم، لیمو و پرتقال است، بنابراین نوشیدن روزانه یک لیوان دمنوش جعفری باعث تقویت سیستم ایمنی شده و احتمال ابتلا به سرماخوردگی و آنفولانزا را کاهش میدهد.
- ۳۰ گرم برگ جعفری تازه یا خشک شده را درآب جوش بریزید.
- ۱۰ دقیقه صبر کنید تا دم بکشد، سپس این دمنوش را صاف کرده و همراه با عسل و لیموترش میل کنید.
- هرچه زمان دم کشیدن جعفری بیشتر باشد، طعم آن تلختر میشود.
مراقب باشید زیرا
- دمنوش جعفری اسیداگزالیک بالایی دارد و مصرف آن به افرادی که مبتلا به التهاب کلیه هستند، توصیه نمیشود.
- دمنوش جعفری قاعده آور است و مصرف آن در دوران بارداری ممکن است باعث سقط جنین شود.
9. دمنوش کدو حلوایی برای پاییز
کدو حلوایی، یکی از گیاهانی است که طبع گرمی داشته و برای فصل پاییز که ممکن است هوای سرد باعث ایجاد انواع بیماری بشود مفید است. شاید خیلی از کدو حلوایی به شکل مستقیم استفاده نشود. اما در انواع غذا یا دسر و یا نوشیدنی و کیک میتوان از کدو حلوایی استفاده کرد. نوشیدنی یا دمنوشی که از این گیاه به دست میآید نیز علاوه بر این که میتواند مقاومت بدن در برابر بیماری را افزایش دهد، به عنوان یک میان وعده سالم در وعدههای غذایی شما میتواند قرار بگیرد.
برای تهیه کردن دمنوش کدو حلوایی، باید یک تکه از کدو را له کرده و آن را برای مدت زمان 10 الی 15 دقیقه درون آب جوش قرار دهید و سپس آن را از صافی رد کنید و میل کنید. این دمنوش را میتوانید با زنجبیل، دارچین و میخک نیز طعمدار کنید و در فصل پاییز از این دمنوش بهرهمند شوید.
10. دمنوش میخک از دمنوش های پاییزی
یکی از دمنوش های پاییزی که فواید زیادی برای فصول سرد دارد دمنوش میخک است. میخک گلی است که خاصیت تقویت کنندگی و ضدعفونیکنندگی داشته و میتوان در فصول سرد مثل پاییز از آن دمنوشهای مقوی ساخت.
برای ساخت این دمنوش، باید به نسبت یک به 5، میخک را برای مدت زمان 10 دقیقه درون آب در حال جوش انداخته و سپس با رد کردن آن از صافی میل کنید. درصورتیکه مزهی این دمنوش به مزاج شما خوش نیامد، میتوانید از عصارههایی مثل دارچین، نبات و … برای طعم دادن به دمنوش، استفاده کنید.
سخن پایانی
فصل پاییز، گل فصلها در ابتلا به انواع بیماریهای ویروسی است. برای رهایی از بیماریهایی که ممکن است در فصل پاییز گریبانگیر شما بشود هم باید داخل و هم خارج بدن خود را گرم نگه دارید. گرم نگهداشتن خارج از بدن با پوشیدن لباس گرم صورت میگیرد و داخل بدن را میتوان با مصرف انواع دمنوش گرم نمود. دمنوشها که ممکن است انواع مختلفی داشته باشند، علاوه بر این که میتوانند با طبع گرمی که دارند، سیستم تدافعی بدن را تقویت کنند، میتوانند با خاصیت ضدعفونی کنندهای که دارند نیز باعث از بین رفتن ویروسی که به بدن شما وارد شده است بشوند.
در این مقاله، برخی از مفیدترین دمنوش پاییزی مورد بررسی قرار گرفت که امیدواریم از آنها استفاده کنید. همچنین درصورتیکه سؤالی در این زمینه برای شما بدون پاسخ باقی مانده بود، در قسمت دیدگاه ها آن را برای ما به ثبت برسانید.
سوالات متداول
از آنجاییکه فصل پاییز هوای سردی دارد و امکان سرماخوردگی زیاد است، استفاده از دمنوش هایی که طبع گرمی دارند و باعث ایجاد تعادل در بدن میشود پیشنهاد میشود.
دمنوش هایی مثل دمنوش زنجبیل، دمنوش دارچین، دمنوش چای سبز و دمنوش جعفری باعث تقویت سیستم ایمنی بدن میشوند و از ابتلا به سرماخوردگی و آنفولانزا جلوگیری میکنند.