بسیاری از شما به دنبال راهکارهایی برای جوان سازی پوست و پیشگیری از چین و چروک صورت خود هستید. حتماً برای شما پیش آمده که در هنگام جستجو محصولات ضد پیری و روشهای جوان سازی پوست و مراقب از آن به واژه کلاژن برخورد کنید. یکی از مؤثرترین عناصر در جوانی پوست و جلوگیری از پیری کلاژن است. به طور طبیعی کلاژن در بدن انسان تولید میشود اما روشهای متفاوتی برای افزایش سطح کلاژن سازی پوست نیز وجود دارد که ما در این مقاله به بررسی کامل روشهای کلاژن سازی برای پوست میپردازیم.
کلاژن چیست؟
کلاژن فراوانترین پروتئین در بدن انسان است که در استخوانها، ماهیچهها، پوست و تاندونها یافت میشود. این مادهای است که بدن را در کنار هم نگه میدارد و مانند یک داربست موجب استحکام استخوانهای بدن میشود. بهطوریکه حتی برخی از ساختارهای کلاژن از فولاد نیز قویتر هستند. کلاژن در سراسر بدن، به ویژه در پوست، استخوانها و بافتهای همبند وجود دارد و به پوست خاصیت ارتجاعی، انعطاف پذیری و استحکام میبخشد. به همین دلیل در پزشکی از کلاژن برای ترمیم بافتهای آسیب دیده پوست استفاده میشود.
با افزایش سن، بدن کلاژن کمتری تولید میکند در نتیجه یکپارچگی ساختاری پوست کاهش یافته، چین و چروک ایجاد شده و غضروف مفصل ضعیف میشود. همچنین زنان پس از یائسگی کاهش چشمگیری از سطح کلاژن سازی پوست را تجربه میکنند. قرار گرفتن بیش از حد در معرض نور خورشید، سیگار کشیدن، الکل زیاد و کمبود خواب و ورزشهای سنگین در تسریع روند کاهش کلاژن بسیار مؤثر است. برای مطالعه بیشتر در مورد علت چین و چروک به مقاله «علل پیدایش چین و چروک پوست» مراجعه نمایید.
توصیههایی برای حفظ کلاژن پوست
رعایت موارد زیر میتواند از کاهش کلاژن سازی پوست تا حدی جلوگیری کند:
- از کرم ضد آفتاب استفاده کنید یا مدت زمانی که در معرض نور مستقیم خورشید قرار میگیرید را محدود کنید (10 تا 20 دقیقه قرار گرفتن زیر نور مستقیم خورشید، برای 3 تا 4 بار در هفته ویتامین D کافی را برای اکثر افراد تأمین میکند).
- خواب کافی داشته باشید. برای یک فرد به طور متوسط 7 تا 9 ساعت خواب در روز لازم میباشد.
- از کشیدن سیگار خودداری کنید.
- استرستان را کنترل کنید. سطوح بالای کورتیزول (هورمون استرس) میتواند تولید کلاژن را کاهش دهد.
- ورزش کنید.
منابع غذایی حاوی کلاژن چیست؟
برای دنبال کردن یک رژیم مناسب برای افزایش کلاژن سازی پوست، قبل از هر چیزی بهتر است که از مصرف بیش از حد قند و کربوهیدراتهای تصفیه شده اجتناب کنید و مصرف غذاهای سرشار از کلاژن را افزایش دهید. در ادامه به معرفی مواد غذایی کلاژن سازی طبیعی پوست میپردازیم تا شما عزیزان با قرار دادن آنها در برنامه غذایی خود از پیری پوست صورتتان جلوگیری کنید.
– کلاژن سازی پوست با گوشت
از آنجایی که کلاژن فراوانترین پروتئین در پستانداران است، جای تعجب نیست که در انواع مختلف گوشتهای غنی از پروتئین، از جمله گوشت گاو و مرغ، یافت میشود. علاوه بر این منابع گوشتی که شامل استخوان میشوند، مقدار بیشتری از کلاژن را به خود اختصاص میدهند زیرا همانطور که اشاره کردیم یکی از عناصر اصلی در استحکام بافت استخوان کلاژن است.
– آب قلم یا آبگوشت استخوان
در مورد غذاهای غنی از کلاژن، آبگوشت استخوان بیشترین شهرت را دارد. این ماده با جوشاندن استخوانهای حیوان در آب و مقداری سرکه به مدت 12 تا 24 ساعت برای استخراج کلاژن از بافت استخوانی حیوان به دست میآید. همچنین باید بدانید که استخوان حیوانات نیز منبع طبیعی ژلاتین هستند که به خودی خود مملو از کلاژن میباشد.
– ماهی برای کلاژن سازی پوست
مانند سایر جانوران، ماهیها و صدفها دارای استخوان و رباطهایی هستند که از کلاژن ساخته شدهاند، که آنها را به یک منبع طبیعی غنی از کلاژن تبدیل میکند. کلاژن ماهی در مقایسه با منابع کلاژن گاو، تا 1.5 برابر بیشتر و بهتر جذب بدن میشود.
– سفیده تخم مرغ
کلاژن به طور طبیعی در پوسته و سفیده تخم مرغ یافت میشود. در کل، سفیده تخم مرغ حاوی 18 اسید آمینه و هر 9 اسید آمینه ضروری است. نوع کلاژن موجود در سفیده تخم مرغ، گلوکزامین سولفات، کندرویتین سولفات، اسید هیالورونیک و اسیدهای آمینه مختلف دیگر را که برای تولید بیشتر کلاژن لازم هستند فراهم میکند.
– مرکبات
مرکبات نیز منابع عالی ویتامین C هستند که برای تولید کلاژن مورد نیاز است.
– آجیل برای کلاژن سازی
آجیل نیز سرشار از زینک است که یک ماده ضروری برای تولید کلاژن در پوست محسوب میشود.
در کنار این مواد غذایی میتوانید از مکملهای کلاژن استفاده کنید. به طور مثال قرص آنادرم سلامت پرمون بهترین قرص کلاژن سازی پوست به شمار میرود. اما توصیه میشود برای تولید کلاژن در پوست خود ترکیبات طبیعی را به داروهای شیمیایی ترجیح دهید.
راهکارهای کلینیکی افزایش کلاژن سازی پوست
اگر به دنبال روشهای سریع تولید کلاژن در پوست هستید مقاله را دنبال کنید. در ادامه به معرفی تعدادی از درمانهای غیر تهاجمی مورد استفاده در کلینیکها برای تحریک کلاژن پرداختهایم.
1- کلاژن سازی پوست صورت با دستگاه LED نور قرمز
از نور قرمز (زدیک به مادون قرمز) برای تحریک سلولهای فیبروبلاست در پوست استفاده میکند. این کاملاً غیر تهاجمی است و یک درمان بسیار آرامش بخش است.
2- نخ کلاژن ساز
در روش جوانسازی پوست با نخ کلاژن ساز ، نخ به شکل بخیه وارد بافت صورت میشود و حضور این نخ در صورت باعث افزایش و تحریک تولید کلاژن در پوست میگردد. به این صورت که پس از بیهوشی موضعی، پزشک با سوزنهای بسیار ریز مخصوص، سوراخهایی روی پوست ایجاد میکند و نخ مخصوص لیفت را از این سوراخ عبور داده و با اتصال این نخ به دیگر قسمتهای صورت در بافت پوست شما کشیدگی ایجاد میکند و نخ را در جهت مشخص شده ثابت نگه میدارد.
3- پرکنندههای پوستی
همچنین پرکنندههای پوستی هیالورونیک اسید تولید کلاژن را تحریک میکنند. این پرکنندهها که حاوی موادی مانند هیدروکسی آپاتیت کلسیم یا پلی کاپرونولاکتون هستند، تولید کلاژن را در طی چند ماه تحریک کرده و موجب افزایش تولید کلاژن در پوست میشوند.
مانند تمام درمانهای حرفهای، فقط از پزشکان واجد شرایط، معتبر و با تجربه برای انجام این کار درخواست کنید.
راهکارهای کلاژن سازی پوست در خانه
یکی از بهترین روش کلاژن سازی پوست صورت، تهیه ماسک خانگی با مواد سرشار از کلاژن است. هرچند روشهای فراوانی برای تولید کلاژن در پوست وجود دارد اما هیچ کدام به اندازه روشهای طبیعی و خانگی مورد اعتماد نیستند. در ادامه به معرفی پنج ماسک خانگی کلاژن سازی پوست در طب سنتی پرداخته و طرز تهیه و استفاده از آنها را برای شما قرار دادهایم.
1- ماسک کلاژن مرطوبکننده
یکی از طبیعیترین و بهترین کلاژن ساز پوست ، انگور قرمز حاوی ماده شیمیایی به نام رسوراترول است که یک آنتی اکسیدان قوی است که به افزایش تولید کلاژن کمک میکند. این ماسک همراه با روغن زیتون مرطوبکننده، پوست شما را صاف و در عین حال سفت میکند. برای سفتی صورت روش های دیگری وجود دارد که در مقاله «سفت شدن پوست صورت» به صورت کامل به شرح آن پرداخته ایم و میتوانید ان را مطالعه نمایید.
مواد لازم:
- انگور قرمز 5 عدد
- 2 تا 3 قاشق چای خوری روغن زیتون (یا روغن هسته انگور).
- یک قاشق غذاخوری عسل
روش استفاده:
- برای تهیه ماسک، انگور، روغن و عسل را در مخلوط کن مخلوط کنید.
- ماسک را روی صورت بمالید و بگذارید 10 تا 15 دقیقه بماند. سپس با آب گرم بشویید.
2- لیفت سریع صورت با سفیده تخم مرغ
این ماسک 2 دقیقهای به لطف سفیده تخم مرغ مملو از کلاژن و آب لیمو که حاوی ویتامین C است که برای کمک به ساخت کلاژن بدن شما حیاتی است چرا که موجب سفت و درخشانتر شدن پوست شما میشود.
مواد لازم:
- سفیده تخم مرغ یک عدد
- 2 قاشق چایخوری آب لیمو
روش استفاده:
- سفیده تخم مرغ و آب لیمو را با هم ترکیب کنید.
- ماسک را روی صورت خود بمالید و بگذارید 2 دقیقه بماند. سپس با آب خنک بشویید.
3- ماسک کلاژن طراوت بخش پوست
هلو حاوی کلاژن و ویتامین C است. این ماسک در ترکیب با ماست یونانی غنی از پروتئین، صورت شما را سفت و شاداب میکند.
مواد لازم:
- یک عدد هلو، پوست کنده و پوره شده
- 3 قاشق غذاخوری ماست یونانی
روش استفاده:
- پوره هلو و ماست را با هم ترکیب کنید.
- مخلوط را روی پوست تمیز پخش کنید و 20 دقیقه صبر کنید و سپس با آب گرم بشویید.
4- ماسک لایه بردار تقویت کننده کلاژن
کیوی یکی از محبوبترین میوههای سرشار از ویتامین C است و برای تحریک تولید کلاژن عالی است. دانههای آن به همراه شکر موجود در این دستور به لایه برداری ملایم پوست به جوان سازی پوست شما نیز کمک میکند.
مواد لازم:
- یک کیوی پوست کنده و له شده
- شکر دانه ریز 3 قاشق غذاخوری
روش استفاده:
- کیوی و شکر را به آرامی با هم ترکیب کنید
- ماسک را بلافاصله روی صورت خود بمالید. به آرامی و با حرکات دایرهای به مدت 30 ثانیه روی صورت خود بمالید و سپس آبکشی کنید.
5- ماسک هویج برای کلاژن سازی پوست
هویج نه تنها سرشار از کلاژن است، بلکه دارای بتاکاروتن است که شکل طبیعی ویتامین A میباشد که خواص آنتی اکسیدانی بالایی دارد. این ماسک صورت را حتماً امتحان کنید تا از مزایای آن بهرهمند شوید.
مواد لازم:
- یک هویج، آب پز
- 2 قاشق غذاخوری عسل
- ¼ فنجان ماست ساده
روش استفاده:
- همه مواد را داخل مخلوط کن بریزید و پوره کنید.
- مخلوط را روی صورت خود بمالید و بگذارید 10 دقیقه بماند.
- صورت خود را با یک دستمال گرم شسته و سپس آن را با کرمی مناسب مرطوب کنید.
نتیجه گیری
در این مقاله شما را با کلاژن و روشهای کلینیکی و خانگی افزایش کلاژن سازی پوست آشنا کردیم. چین و چروک یکی از اتفاقات گریزناپذیر زندگی ما هستند اما میتوانیم با کسب دانش کافی از سرعت روند پیری پوست خود کاسته و به جوان سازی آن کمک کنیم. به شما توصیه میکنیم قبل از استفاده از هرکدام از روشهای معرفی شده با پزشک خود مشورت کنید.