انواع شامپو و نرم کننده با ویژگیهای متفاوتی روزانه وارد بازار میشوند. انتخاب شامپوی مناسب همیشه دغدغه افراد بوده است. چرا که همه نمیدانند که بهترین نوع و مناسبترین شامپو چیست و اصلاً تفاوت بین شامپو و نرم کننده چیست. مو سر یکی از مهمترین ویژگیهای ظاهری هر فرد میباشد و توجه و مراقب از آن بسیار حائز اهمیت است. در انتخاب و خرید شامپو باید به بدانید که ویژگیهای مهم شامپو چیست و چطور این ویژگیها میتواند برای جنس مو شما مفید واقع شود. اگر شما هم از آن دسته افرادی هستید که میخواهید بدانید ویژگیهای اصلی شامپو چیست ، در این مقاله از آرایشی لند همراه ما باشید تا انواع شامپو مناسب هر جنس مو را به شما معرفی کنیم و اطلاعات مفیدی را در اختیارتان قرار دهیم.
شامپو چیست ؟
شامپو چیست ؟ ریشه کلمه شامپو از یک لغت هندی به نام چامپانا (Champana) می باشد. چامپانا به معنی ماساژ دادن است. قبل از پیدایش شامپو به صورت امروزی مردم موهای خود را با کتیرا، سدر ، زرده تخم مرغ، رزماری، سرکه و خاک های سیلیسی می شستند. بعد از آن مردم از صابون ها برای شستشو استفاده می کردند. اغلب این صابون ها از چربی های حیوانی درست می شدند. صابون ها معایبی داشتند مانند سوزش چشمها، زمخت کردن موها و کدر کردن موها. به همین علت دانشمندان دنبال راهی برای شوینده موی سر (شامپو +نرم کننده) افتادند.
امروزه انواع شامپو جای همه این موارد را گرفته اند و شستشو و مراقبت از مو را برای ما راحت تر کرده اند. شامپوها حاوی مواد پاککننده هستند که خیلی شبیه به موادی که در مایع ظرفشویی میباشد هستند. مواد پاککننده مواد فعال در سطح هستند. این مواد کشش سطحی آب را کاهش میدهند و کمک میکنند که با چربی و گرد و خاک ترکیب شود. قسمتی از مولکولهای مواد پاک کننده آبگریز هستند. این قسمت از مولکولها با ترکیبات هیدروکربن با سبوم یا هر نوع چربی دیگری ترکیب می شوند. قسمتی از مولکولهای پاککننده نیز آب دوست هستند؛ بنابراین زمانی که موها را آب میکشید، ماده پاککننده به راحتی با آب پاک میشود و چربی را نیز با خود می شوید و می برد.
اجزای سازنده انواع شامپو چیست ؟
- عوامل پاک کننده: دلیل اصلی استفاده از شامپو تمیز کردن مو می باشد. چربی، گرد و خاک وآلودگی ها به کمک این عامل شسته می شوند و از بین می روند.
- عوامل حالت دهنده: این عامل به نرم شدن موها و خوش حالت شدن آن کمک می کند.
- عوامل افزودنی مجاز: ترکیباتی هستند که غلظت و pH شامپو را تنظیم میکنند.
- عوامل نگهدارنده: یک شامپو بدون این مواد ممکن است آلوده به میکروب ها و قارچ ها شود. زیرا در محیط هایی که آب وجود داشته باشد رشد قارچ ها و میکروب ها سریع اتفاق می افتد.
- عوامل مربوط به شکل ظاهری: ترکیباتی هستند که به شامپو اضافه می شوند تا شکل و ظاهر محصول جذاب تر شود مانند رنگ ها و اسانس ها.
- عوامل فعال دارویی: عوامل ضد شوره یا انواع ویتامینها که رطوبت پوست و مو را حفظ می کند.
مقاله پییشنهادی : بهترین شامپو برای ریزش مو
ترکیبات سازنده انواع شامپو چیست
- اولین و بیشترین ماده در ساخت انواع شامپو آب میباشد. از آب برای برداشتن ذرات و آلودگی ها استفاده می شود.
- ماده تمیز کننده به نام سورفاکنات نقش مهمی در شستشوی موها دارد. این ماده قابل حل با چربی و آب است. به همین علت است که به تمیزی مو کمک می کند. ماده اصلی و سازنده سورفاکنات ها اسیدهای چرب می باشند. اسیدهای چرب در منابع گیاهی و در منابع حیوانی یافت می شوند. مانند روغن نارگیل، روغن زیتون، سویا و …
- ماده دیگری به نام تقویت کننده کف به شامپوها اضافه می شود. این ماده به نام آلکانول آمید می باشد. آلکانول ها به تولید کف و حباب کمک می کنند. آلکانول ها قابلیت حل شدن در آب و چربی را دارند. به همین دلیل است که راحت شسته می شوند و از بین می روند.
- ماده دیگری به نام سدیم کلرید و متیل سلولز در انواع شامپو استفاده می شوند. این مواد به سفت شدن و غلیظ شدن شامپو کمک می کند.
- ماده های نگه دارنده همچون متیل پارابن و هیدانتویین DMDM به انواع شامپو اضافه می شوند تا از رشد باکتری ها، قارچ ها و میکروب جلوگیری کنند.
- افزودنی های ویژه ای همچون پریتیون به شامپو اضافه می شود تا شوره های سر را شسته و از تولید آنها جلوگیری کنند.
- عصاره های گیاهی، ویتامین ها و پروتئین ها برای حفظ و سلامت موها به انواع شامپو اضافه می شوند.
شامپو چیست و چه کاری انجام می دهد؟
موهای ما هیچ وقت کثیف نیستند مگر اینکه در خاک زیاد غلت بخوریم و ذرات خاک به تارهای موی ما بچسبند. در بیشتر مواقع موهای ما در اثر آلودگی ها چرب و کدر می شوند.آن موقع است که احساس می کنیم نیاز به شوینده موی سر داریم تا موهای خود را شستشو دهیم.
سبوم یا کوتیکول لایه بیرونی مو را می پوشاند. سبوم به مو براقیت می دهد و تجمع زیاد آن بر روی تار مو باعث کثیف نشان دادن مو می شود. سبوم ها ماده ای آب گریز هستند یعنی اجازه نفوذ آب را به مو نمی دهند. به همین علت است که شستشو خالی موها کمکی به تمیزی مو نمی کند.
مقاله پییشنهادی : بهترین شامپو برای موهای خشک و وز
انواع شامپو چیست
شامپوها براساس نوع مو متفاوت است. شامپو موهای چرب ، شامپو موهای خشک و شامپو موهای معمولی
-
شامپو موهای چرب
غده چربی در سر این افراد بیشتر فعالیت میکند. بنابراین موهایشان زودتر چرب می شود. این نوع از شامپوها قدرت تمیزکنندگی بالا و روغن کمتری دارند . شامپوهای مخصوص موهای چرب به کنترل و تنظیم غده چربی کمک می کنند.
-
شامپو موهای خشک
این نوع از شامپوها درصد بالایی روغن و نرم کننده دارند. این مواد کمک می کنند تا موها کمتر شکننده و خشک باشند. شامپوهای مخصوص موهای خشک درصد آبرسانی بالایی دارد. در این نوع از شامپوها بیشتر از روغن های گیاهی مانند روغن بادام استفاده شده است. این روغن ها به تقویت و حفظ رطوبت موها کمک می کنند.
در هنگام خرید شامپو مو خشک، دقت کنید که پاک کننده و شوینده موی سر مناسبی داشته باشد. شوینده مثل سدیم لوریل سولفات شویندههای قوی هستند که قدرت تمیزکنندگی بالایی دارند و کف زیادی تولید میکنند و باعث خشکی و تحریک پوست سر و در نهایت، باعث التهاب و خارش، شوره سر و ریزش مو میشوند. برخی از شامپوها، دارای مقادیر زیادی الکل و سیلیکون بالایی هستند که در استفاده مداوم، باعث خشکی بیشتر موها میشوند.
برای موهای خشک، استفاده از انواع شامپو که دارای عصارههای گیاهی مثل آووکادو هستند بسیار مناسب است. زیرا دارای ویتامینهای E، A و D هستند که کمک می کنند یک لایه چربی بر روی ساقه مو باقی بماند بدون اینکه موها را کثیف و چرب جلوه دهند.
-
شامپو موهای معمولی
در این نوع از شامپو همه مواردی که در شامپوهای موهای خشک و چرب استفاده شده است به مقدار مساوی موجود است. بنابراین به موها برای حفظ رطوبت و سالم ماندن کمک میکنند.
مقاله پیشنهادی : بهترین شامپو بدون سولفات
نحوه استفاده از انواع شامپو چیست
- اول موهای خود را مرطوب کنیم تا در هنگام شستشو شکسته نشوند.
- مقدار مناسبی از شامپو را بر روی کف دست خود بریزید. این مقدار به حجم و بلندی مو هرکس متفاوت است.
- شامپو را بر روی سر خود زده و آن را ماساژ دهید. دقت کنید که موهایتان را چنگ نزنید. زیرا این کار باعث کشیدن ریشه می شود و به مرور زمان ریزش مو به وجود می آورد. نیازی به گذاشتن شامپو بر روی مو وجود ندارد. بعد از شستشو می توانید بلافاصله موهایتان را بشویید. البته برای شامپوهای درمانی پیشنهاد می شود که شامپو به مدت 3 الی 4 دقیقه بر روی موها بمانند.
- برای آبکشی موها بهتر است از آب ولرم و یا سرد استفاده شود. زیرا این آب ها رطوبت مو را حفظ می کنند و به شفاف شدن موها کمک می کنند.
تفاوت و نرم کننده و شامپو چیست
شامپو دارای موادی است که بعد از شستشو بار الکتریکی منفی روی مو به جای میگذارد. این امر باعث باز شدن کوتیکولهای سطح خارجی مو شده و از دست رفتن رطوبت مو و زبر شدن مو میشود. به همین علت است که مو درخشندگی خود را از دست می دهد و کدر و مات می شود.
نرم کننده مو چیست؟ نرم کنندهها از موادی تشکیل شده اند که در ساختار مولکولی آن بار مثبت دارند. خنثی شدن بار الکتریکی مو به کمک نرم کننده ها موجب صاف شدن کوتیکول مو می شود و در نتیجه مو حالت پذیرتر و درخشان تر می شود. پس هر چه مو خشک تر باشد بیشتر به نرم کننده نیاز دارد.
سخن پایانی
متشکریم که تا پایان مقاله همراه ما بودید. در این مقاله از وبسایت آرایشی لند، سعی داشتیم شما عزیزان را با انواع شامپو آشنا کنیم. همچنین درباره این که شامپو چیست و چه ویژگیهایی دارد اطلاعات مفیدی در اختیارتان قرار دادیم. امیدواریم توانسته باشیم به تمام سؤالات شما در رابطه با این که تفاوتهای شامپو و نرم کننده چیست پاسخ داده باشیم. خوشحال میشویم تا نظرات و دیدگاههای خود را با ما و دیگر خوانندگان به اشتراک بگذارید.