درمان ترک پا امروزه دغدغه بسیاری از افراد میباشد. از آنجا که پاشنه و کف پا زیاد دیده نمیشود، در نتیجه افراد به خوبی به آن رسیدگی نمیکنند و حتی متوجه نمیشوند که پای آنان مستعد خشکی و ترک شده است. ترک پا یکی از شایعترین مشکلات مخصوصاً به هنگام رسیدن فصل سرما میباشد. توجه نکردن به پا و عدم درمان ترک پا موجب میشود تا این مشکل عمیقتر شده و با درد و سوزش همراه باشد. به همین دلیل در این مقاله قصد داریم درباره راههای پیشگیری و درمان ترک پا اطلاعات جامعی را در اختیار شما همراهان عزیز قرار دهیم.
ترک پا چیست
زنان بیشتر از مردان ترک پا را تجربه میکنند. ترک پا، ابتدا به شکل خشکی و زیری پوست ظاهر میگردد و به دلیل نازک بودن پوست بانوان نسبت به پوست آقایان این مشکل بیشتر در زنان دیده میشود. پوستهپوسته شدن زیر نواحی انگشت شست پا و پاشنه پا را ترک پا میگویند به این شکل که در این نواحی ترکهای پوستی به شکل سطحی و عمیق دیده میشود و ممکن است به شکل زخم نیز نمایان گردد.
علائم ترک پا
در مرحله اولیه ترک پا، هر زمانی که به پاشنه پا فشاری وارد گردد، در این نقطه احساس سفت شدن به فرد دست میدهد. ایجاد خارش، حساسیت و خشکی شدید پوست از علائم اولیه این مشکل به شمار میرود. به این صورت که نواحی آسیب دیده به رنگ قهوهای و یا زرد رنگ مشاهده میشود. اگر مشکل شدت گرفته و آسیب پیشرفت کند، ترک پاشنه پا به رنگ قرمز یا سفید به دلیل خشکی زیاد بروز میکند. حتی گاهی ممکن است عمق ترک پا به حدی برسد که راه رفتن برای فرد دشوار شود. اگر در این مورد برای درمان ترک پا سریعاً اقدام نشود، ممکن است آسیب همراه با خونریزی شود و آلودگی و میکروب را جذب کند.
علت ترک پاشنه پا چیست
-
شرایط محیطی
- گرما و رطوبت: داخل کفش شما میتواند بسیار داغ شود – گاهی اوقات بیش از 120 درجه فارنهایت. این گرما و رطوبت میتواند باعث از دست دادن رطوبت و ضخیم شدن پوست شما شود.
- پاککنندههای پوست: برخی از صابونها میتوانند روغنهای محافظ پوست را از بین ببرند. آنها همچنین میتوانند بقایای تحریک کنندهای از خود باقی بگذارند که از شایعترین علت ترک پا میباشد چرا که به خشکی پوست کمک میکند.
- هوای سرد: خشکی پوست اغلب در ماههای زمستان تشدید میشود. این به این دلیل است که هوای خنکتر در فضای باز رطوبت کمتری دارد. علاوه بر این، گرمایش داخلی هوای داخل پا را بیشتر خشک میکند.
-
شرایط پوستی
برخی از بیماریهای پوستی میتواند منجر به خشکی و ضخیم شدن پوست پا شود. این شرایط عبارتاند از:
- پای ورزشکار (تینیا پدیس)
- پسوریازیس
- بثورات پوستی ناشی از حساسیت یا محرک (درماتیت تماسی)
- مشکلات ورید پا (به نام استاز وریدی)
- در کودکان، درماتیت آتوپیک (اگزما) یکی از علل شایع پوست خشک، پوستهپوسته پا و علت ترک کف پا میباشد.
-
شرایط پزشکی
برخی از شرایط سلامتی و کمبودهای تغذیهای میتواند منجر به خشکی و ترک پا شود.
- دیابت
- کم کاری تیروئید
- سوء تغذیه
- کمبود ویتامین A
- کمبود اسیدهای چرب ضروری
- شرایطی که باعث جذب ضعیف مواد مغذی از رژیم غذایی شما میشود، مانند بیماری کرون یا بیماری سلیاک، ممکن است منجر به کمبود ویتامین و اسیدهای چرب ضروری شود.
-
افزایش سن
به دلیل تغییر در هورمونها و متابولیسم با افزایش سن، بدن شما کمتر سلولهای پوست را جایگزین میکند. این تغییرات منجر به ضخیمتر شدن بیرونیترین لایه پوست شما میشود.
علاوه بر این، با افزایش سن، پد چربی محافظ روی کف پا نازکتر میشود. با از دست دادن این بالشتک در پاشنه و گودی پا، استرس پوست شما بیشتر میشود که منجر به ترک خوردگی و پینه پوست میشود.
روش جلوگیری از ترک پا
با رعایت موارد زیر میتوانید به بهترین شکل به جلوگیری از ترک پا اقدام کنید:
- چرب کردن و رطوبت رسانی روزانه پوست پا با استفاده از کرمهای مخصوص یا وازلین.
- استفاده نکردن از کفشهای تنگ و پاشنه بلند
- از تماس طولانی مدت کف پا با سطوح زبر خودداری کنید و در صورت لزوم از پاپوش و جوراب استفاده کنید
- قبل از خواب کف پا را با کرم مخصوص پا یا روغنهای ارگانیک گیاهی ماساژ دهید
- از شست و شوی بیش از اندازه پا خودداری کنید. در صورت لزوم حتماً پس از شستن پا آن را با حوله کامل خشک کرده و رطوبت رسانی کنید.
روش پزشکی درمان ترک پا
اغلب اوقات، خشکی پا دلیلی برای نگرانی نیست. با این حال، اگر علائم عفونت زیر را مشاهده کردید، باید با پزشک خود تماس بگیرید:
- قرمزی یا گرما
- تورم
- تب
- چرک ناشی از ترکهای پوست
پزشک ممکن است درمانهای زیر را برای درمان ترک پا شما در نظر بگیرد:
1. تجویز کرمهای مخصوص رطوبت رسانی پا
در موارد سطحی و نیمه خفیف با توجه به علت ترک خوردن کف پا ، متخصص ممکن است کرمهای قوی را تجویز کند که هرکدام به نسبت مواد تشکیل دهنده خاص خود طول درمان و روش مصرف خاصی دارند. برخی از آنها رطوبت رسانی عمیق انجام داده و برخی دیگر بافت تخریب شده و سلولهای مرده پوستی را از بین میبرند. از این کرمها میتوان به موارد زیر اشاره کرد. همچنین در مقاله «بهترین کرم ترک پا» به معرفی بهترین کرم ها پرداخته ایم که میتوانید مطالعه کنید.
- کرمهای حاوی اوره
- محصولات حاوی اسید سالیسیلیک
- کرمهای حاوی آلفا هیدروکسی اسیدها
- ایزومرات ساکارید
در صورت وخیم بودن شرایط و عمقی بودن آسیب پزشک موارد زیر را تجویز میکند:
- دبریدمان – بریدن پوست ضخیم سخت (این کار را نباید در خانه با استفاده از قیچی یا تیغ انجام داد زیرا خطر برداشتن بیش از حد پوست و بروز عفونت وجود دارد)
- پانسمان – بانداژ یا پانسمان در اطراف پاشنه برای کاهش حرکت پوست بسته میشود.
- کفی، پد پاشنه یا کاپ پاشنه برای توزیع مجدد وزن پاشنه و ایجاد حمایت بهتر (جلوگیری از گشاد شدن پد چربی به طرفین)
- چسب دستمال مخصوص برای نگه داشتن لبههای پوست ترک خورده در کنار هم تا بهبود یابد.
روش درمان ترک پا خانگی
بیایید به برخی از درمانهای خانگی برای درمان ترک پاشنه پا نگاه کنیم.
2. ماسک موز برای درمان ترک پا خانگی
فراوانی مواد مغذی موجود در موز شامل ویتامین A، B6 و C است که همگی خاصیت ارتجاعی پوست را حفظ میکنند و پوست را به خوبی هیدراته نگه میدارند. موز یک مرطوب کننده طبیعی است که پاها را مرطوب نگه میدارد و از خشکی پوست جلوگیری میکند.
مواد لازم:
- 2 عدد موز رسیده
روش استفاده:
- 2 موز رسیده را له کنید و به صورت خمیری صاف در آورید. از مصرف موز نارس خودداری کنید. زیرا حاوی اسیدی است که برای پوست مفید نیست.
- خمیر را روی تمام پاها از جمله ناخنها و کنارههای انگشت پا بمالید. اجازه دهید 20 دقیقه بماند و سپس پاهای خود را با آب بشویید.
- این کار را حداقل 2 هفته و قبل از رفتن به رختخواب تکرار کنید تا بهترین نتیجه را بگیرید.
3. ماسک عسل برای درمان ترک پا
عسل به عنوان یک ضدعفونیکننده طبیعی در نظر گرفته میشود که به بهبود و درمان ترک پا کمک میکند. همچنین یک مرطوب کننده خوب است که پوست را مرطوب میکند و از خشک شدن پوست جلوگیری میکند. علاوه بر این، خواص تسکین دهنده عسل نیز به احیای پوست کمک میکند.
مواد لازم:
- 1 فنجان عسل
- آب گرم
روش استفاده:
- ۱ فنجان عسل را با یک وان آب گرم مخلوط کنید.
- پاها را تمیز کرده و در این مخلوط قرار دهید، به مدت 20 دقیقه به آرامی ماساژ دهید.
- پاهای خود را خشک کنید و از کرم مرطوب کننده استفاده کنید.
- این کار را به طور منظم قبل از رفتن به رختخواب به مدت چند هفته انجام دهید.
4. درمان ترک پا با ماسک روغن نباتی
روغنهای پخت و پز به راحتی توسط پوست جذب میشوند. روغنهای گیاهی مملو از مواد مغذی شامل ویتامین A، D و E هستند که همگی پوست را بازسازی کرده و با ایجاد سلولهای جدید، پاشنههای ترک خورده را بهبود میبخشند.
مواد لازم:
- 2 قاشق غذاخوری روغن نباتی
روش استفاده:
- پاهای خود را کاملاً تمیز کرده و خشک کنید.
- یک لایه ضخیم از روغن گیاهی را به خوبی پخش کنید، پاشنه پا و انگشتان پا را بپوشاند.
- جورابهای راحت و تمیز بپوشید و بگذارید یک شب بماند.
- این کار را هر روز قبل از خواب تکرار کنید تا ترکهای پاشنه پا بهبود یابد.
5. ماسک وازلین و آبلیمو برای درمان ترک پا
خواص اسیدی لیمو، هنگامی که با اثر مرطوبکنندگی وازلین ترکیب میشود، به راحتی پوست خشک و پاهای ترک خورده را پاک کرده و به درمان ترک پا کمک میکند.
مواد لازم:
- 1 قاشق چایخوری وازلین
- 4-5 قطره آبلیمو
- آب گرم
روش استفاده:
- پاهای خود را حدود 15 دقیقه در آب ولرم قرار دهید. بشویید و خشک کنید.
- 1 قاشق چایخوری وازلین و چند قطره آبلیمو را با هم ترکیب کنید. این مخلوط را به طور کامل روی پاشنهها و سایر قسمتهای پا قرار دهید.
- یک جفت جوراب پشمی یک شب بپوشید و صبح بشویید.
- این روش ساده را قبل از رفتن به رختخواب به طور منظم انجام دهید.
6. ماسک آرد برنج، عسل و سرکه
آرد برنج به عنوان یک لایه بردار طبیعی شگفتانگیز عمل میکند که به پاکسازی سلولهای مرده و تغذیه پوست کمک میکند. به همراه عسل یک ضدعفونیکننده طبیعی که ترکهای پا را التیام میبخشد و سرکه اسید ملایمی است که پوست خشک و مرده را مرطوب میکند و لایه برداری آن را بسیار آسان میکند.
مواد لازم:
- 2 قاشق غذاخوری آرد برنج
- 1 قاشق چایخوری عسل
- 5-6 قطره سرکه
روش استفاده:
- با مخلوط کردن همه مواد یک اسکراب درست کنید تا خمیر غلیظی به دست آید.
- پاهای خود را به مدت 10 دقیقه در آب ولرم خیس کنید، خشک کنید و سپس با استفاده از این مخلوط به آرامی ماساژ دهید تا پوست مرده پاک شود.
- این روند را ۲ تا ۳ بار در هفته تکرار کنید.
نکات مهم برای درمان ترک پا
با کمی توجه و مراقبت بیشتر پاهای خود را درمان کنید، حداقل دو بار در روز آنها را مرطوب کنید. مراقب مرطوبکنندههای حاوی مواد نرم کننده پوست مانند اوره، اسید سالیسیلیک یا آلفا هیدروکسی اسید باشید که ممکن است به پاکسازی سلولهای مرده پوست کمک کند.
روتین ساده مراقبت از پا که باید رعایت شود:
- پاهای خود را حدود 10 دقیقه در آب معمولی خیس کنید و خوب خشک کنید.
- پاشنه پا را به آرامی با اسکرابر پا مالش دهید تا سلولهای مرده پوست از بین برود.
- کرمهای روغنی یا وازلین را ماساژ دهید و قبل از خواب یک جوراب نخی بپوشید تا رطوبت را ببندد و به عملکرد مرطوب کننده کمک کند.
- هرگز پاشنههای خشک و ترک خورده را نادیده نگیرید، در صورت عدم مراقبت ممکن است شقاقهای (ترک) عمیقتری ایجاد کنید که ممکن است خطر عفونت را افزایش دهد. در مقاله «مراقبت از پوست پا» درباره روتین مراقبت پا توضیح داده ایم که پیشنهاد می کنیم مطالعه نمایید.
سایر روشهای طبیعی درمان ترک پا
چندین درمان خانگی دیگر وجود دارد که برای درمان ترکهای پا معجزه میکند. همه این مواد در مرطوب کردن و نرم کردن پوست نقش دارند.
- سرکه: برای خیساندن طبیعی پا
- روغن زیتون: پاها را مرطوب میکند
- شی باتر: پاها را نرم و مرطوب میکند
- موز له شده: برای مرطوب کردن پاها
- موم پارافین: رطوبت را قفل میکند
- بلغور جو دوسر مخلوط با روغن: برای پاک کردن کثیفی و ناخالصیها
سخن پایانی
امیدواریم که توانسته باشیم به طور کامل به تمامی سؤالات شما در خصوص درمان ترک پا پاسخ داده باشیم. توجه کنید که مراقبت از پا بسیار اهمیت دارد. بی دلیل نیست که این اندام را قلب دوم بدن مینامند. سعی کنید موارد و نکات ذکر شده برای جلوگیری و درمان ترک پا را به دقت رعایت کنید.