داشتن موی سالم و درخشان در زیبایی هر فرد نقش بسیار پر رنگی دارد.علاوه بر اینکه به صورت ما جلوه قشنگی می دهد،اعتماد به نفس ما را هم بالا می برد. همین است که امروزه دانشمندان و متخصصان آرایشی محصولات زیادی را در ارتباط با مراقبت مو، رشد موها و زیبایی آنها تولید میکنند. در اینجا ما شما را با ساختار مو و انواع جنس مو و دیگر خصوصیات مو آشنا می کنیم.
اما تا به حال به این فکر کرده اید که ساختار مو از چیست ؟ محصولات مراقبتی و بهداشتی مو دقیقا چه کاری انجام می دهند؟ برای یافتن جواب این سوالات تا انتهای مقاله با ما باشید.
ساختار مو و انواع جنس مو
در واقع مو بخشی از پوست است و در قسمت بیرونی قرار دارد. ضخامت و رنگ هر مو در هرکس متفاوت است .به طور متوسط بدن هر انسان دارای 5 میلیون تار مو است که حدود 150 تا 200 هزار تار مو در روی سر انسان قرار دارد.باید به این نکته توجه کرد که مو دارای دو بخش مرده و زنده میباشد. قسمتی از مو که بیرون است و قابل دیدن می باشد بخش مرده مو است و قسمت داخلی آن که ریشه مو می باشد بخش زنده مو است .همچنین ساختمان مو به سه قسمت تقسیم می شود:
- ساقه مو (قسمت بیرونی است که می توان دید)
- ریشه مو (قسمتی است که در داخل پوست قرار دارد)
- فولیکول مو (مسیر لوله ای مانند است که مو در آنجا رشد می کند و در انتهای آن بخشی به نام بولب وجود دارد که دارای ملانین رنگی می باشد. پیگمان ملانین به آن معنا است که در افراد با موی مشکی این ملانین سیاه است و در موهای سفید بی رنگ می باشد.)
جنس مو از پروتئین ساختمانی است به نام کراتین که کراتین در سطح خارجی پوست و در ناخن هم پیدا می شود.
وظیفه اصلی مو محافظت در برابر سرما و گرما است. در بدن انسان به دلیل کم پشت بودن و نازک بودن ساختار مو این محافظت از بین رفته است و موی سر از جمجمه محافظت می کند و بیشتر جنبه زیبایی را دارد. موهای مژه از چشم در برابر گردوخاک و آفتاب زیاد محافظت می کند و موهای ابرو نیز در این محافظت به مژه ها نیز کمک می کنند. اما در بدن حیوانات مو نقش محافظت و عایق را دارد.
رشد مو
موی انسان برای رشد دارای سه سیکل می باشد .
- سیکل رشد (آناژن)
- سیکل میانی (کاتاژن)
- سیکل استراحت (تلوژن)
در بخش اول مو بین 6 تا 8 سال رشد می کند و بعد از آن همانطور که به پیاز مو وصل است رشدش متوقف می شود. خیالتان راحت در این سیکل مو نمی ریزد بلکه رشدش بین 2 تا 4 هفته متوقف می شود تا پیازهای جدیدی تولید شوند. سپس مو به حالت استراحت می رود که در این حالت مو به ریشه اصلی وصل است و رشد نمی کند. این حالت به موهای جدید زمان می دهد تا رشد کنند و از پوست بیرون بزنند. در این زمان است که تنه موی جدید تشکیل می شود و موی قدیمی را به بیرون میراند و مو می ریزد.
بعد از اتمام این چرخه ،مو جدید وارد چرخه می شود و این روند ادامه پیدا می کند. بعضی مواقع این نظم چرخه بهم می خورد. به این معنا که مو زودتر از رشد پیاز جدید ریخته شود و یا اصلا پیاز جدیدی رشد نکند.
هر روزه ما بین 50 تا 100 عدد تار مو را در اثر شانه کردن و شستشو از دست میدهیم. اصلاً جای نگرانی نیست٬ این چرخه طبیعی مو می باشد و موهای دیگرمان در حال رشد می باشد. رشد مو در افراد مختلف نیز متفاوت است و به ساختار مو و انواع جنس مو بستگی دارد اما به صورت میانگین موها در هر ماه حدوداً بین 2 سانت رشد می کنند.
رشد موها در فصل بهار و تابستان به دلیل تابش آفتاب از بقیه فصل ها بیشتر است.
دلایل مختلفی برای رشد کم مو ها و ریزش آنها وجود دارد مانند :
- افزایش سن و پیری
- عوامل ژنتیکی و خانوادگی
- رژیم نامناسب غذایی
- کمبود ویتامین ها و مواد معدنی در بدن
- استرس
- مشکلات هورمونی
- عوامل محیطی مانند آلودگی هوا و …
- کاهش وزن ناگهانی
- کیست های تخمدان
- مصرف داروهایی مانند داروهای ضد افسردگی
راه های درمان ریزش مو
1. رژیم غذایی مناسب
جنس مو از کراتین است و ماده اصلی تشکیل دهنده آن پروتئین است. محصولاتی را استفاده کنید که درصد بالایی از پروتئین داشته باشند مانند سویا ، گوشت ، لوبیا ، تخم مرغ و غیره
2.کوتاه کردن موها
هرچند وقت یکبار نوک موهای خود را کوتاه کنید.این کار کمک می کند که موخوره ها و موهای ضعیف و شکننده از بین روند و به رشد و درمان ریزش آن کمک می کند.
3.استفاده از روبالشتی ابریشمی
ابریشم از ایجاد اصطحکاک جلوگیری می کند. بنابراین باعث می شود که موها کمتر بشکنند و کمتر موخوره بگیرند.
4.خشک کردن مو به صورت طبیعی
تا جایی که برایتان امکان پذیر است از سشوار و اتوی مو استفاده نکنید. موهای خود را سفت و محکم نبندید زیرا این کار به ضعیف شدن ریشه مو کمک می کند.
5.استفاده از ویتامین ها
از ویتامین ها مخصوصاً خانواده ویتامین های گروه B استفاده کنید. این ویتامین در برگ سبزیجات سبز مانند اسفناج موجود است.
6.شستشو کمتر و صحیح موها
هرچه موهای خود را کمتر بشویی چربی مویتان کمتر از بین میرود و موهایتان کمتر خواهد ریخت.
7.کاهش استرس
انواع جنس مو
برای اینکه بتوانید از موهای خود مراقبت کنید و به زیبایی آن کمک کنید بهتر است جنس مو خود را بشناسید. موها به 3 جنس مختلف تقسیم می شوند :
- موی معمولی (بهترین جنس مو می باشد.این مدل مو نه نازک است و نه ضخیم. موهای معمولی دارای قطر متوسط می باشند.)
- موی نازک
- موی ضخیم
-
موی معمولی
بهترین جنس مو موی معمولی می باشد. این افراد دارای چربی طبیعی مو می باشند و موهای براق و خوش حالتی دارند. به این افراد بیشنهاد می کنیم از شامپوهای معمولی استفاده کنند و موهای خود را یک روز در میان بشویند.
-
موی چرب
چربی در ریشه مو تولید می شود و برای مو ضروری می باشد .زیرا از مو در برابر شکنندگی محافظت می کند و به مو براقیت زیبایی می دهد. اما در بعضی از افراد سطح تولید چربی زیاد می باشد و باعث می شود این افراد دارای موهای چربی شوند.
دلایل مختلفی برای چرب شدن مو وجود دارد مانند:
- استرس
- شستشو زیاد موها
ساختار مو به صورت طبیعی دارای چربی می باشد اما بعضی از افراد به دلیل شستشو زیاد این چربی را از بین می برنند. در نتیجه غده چربی به صورت طبیعی به فکر جبران آن می افتد و این کار باعث میشود موهایتان چرب شود.
- دستکاری موها
به این معناست که شما عادت دارید دستتان مرتب در داخل موهایتان باشد و این کار باعث انتقال آلودگی به موهایتان می شود.در نتیجه به چرب شدن سریع موهایتان کمک می کنید.
- استفاده زیاد از نرم کننده ها
متخصصان پیشنهاد می کنند که این مواد را بر روی ساقه مو و انتهای مو بزنید زیرا هم شستشو آن راحت تر می باشد و هم به دلیل حجم انباشتگی موها این مواد در کف سر باقی می مانند و باعث چرب شدن موها می شوند.
- براشینگ مو
حرارت باعث تحریک ریشه موها و تولید چربی می شود. سعی کنید از سشوار، اتوی مو و حرارت های اینچنینی دوری کنید.
- برس ها و شانه ها
برس ها محل تجمع باقیمانده ژل ها ، چربی های اضافی مو و آلودگی ها می باشند. پس مرتب شانه های خود را بشویید و تمیز کنید.
روش های جلوگیری از چرب شدن موها
- موهایتان را حداقل 2 تا 3 بار در هفته بشوئید.
- موهای خود را کمتر شانه کنید.
- از شامپوهای مخصوص موی چرب استفاده نمائید.
- استفاده از نرم کننده ها بر روی ساقه موها
- استفاده کمتر از سشوار و اتوی مو
- استفاده کمتر از رنگ مو و مواد دکلره
- نوشیدن زیاد آب
-
موی خشک
اگر در هنگام شانه کردن موهایتان خرد می شود و میریزد دارای موی خشک هستید. در افراد یا جنس مو چرب غده چربی کم کار است و باعث می شود که رطوبت و چربی کافی تولید نکند و مو حالت شکننده داشته باشد.
بد حالت بودن، زبر بودن، موخوره، کدر بودن موها، وز بودن موها و گره خوردن آنها از نشانه های موی خشک می باشد.
یکی از بهترین و ساده ترین راه درمان موی خشک ماساژ سر می باشد. ماساژ باعث تحریک غده ها می شود و کمک می کند که جریان خون بهتر و بیشتر باشد.
استفاده از شامپوهای مخصوص موهای خشک و شکننده به درمان آن نیز کمک می کند. باید در نظر داشت که این افراد باید از شستشوی مو با آب داغ جلوگیری کنند. زیرا آب داغ چربی مو را با خود میبرد و باعث تشدید خشکی مو می شوند.
شکل طبیعی موها
- موی صاف و لخت
- موهای حالت دار
- موی فر
- موی مجعد
امیدوارم که این مقاله نکات خوبی در مورد ساختار مو و انواع جنس مو و دیگر ویژگی های مو به شما آموخته باشد. وبلاگ ها و دیگر مطالب آموزشی با موضوعات مختلف را در فروشگاه اینترنتی آرایشی لند دنبال کنید.